1A A-stroom

In het eerste leerjaar A krijg je als leerling op Sint-Laurens een pakket van 27 lesuren algemene vorming. In het tweede jaar gaat dat over 25 lesuren.

Be You!

Tijdens de uren ‘Be You!’ verken je verder je persoonlijkheid. Samen met je klasgenoten onderzoeken we verschillende thema’s. Zo staan we onder andere stil bij verkeersveiligheid, hoe je fake news herkent, zetten we in op communicatie… De verkenning wisselen we af met creatieve verwerkingsopdrachten. Zo leer je jouw (verborgen) talent verder te ontdekken en te ontwikkelen.

Klasuur

Leerlingen moeten wennen aan een nieuwe school, nieuwe leerkrachten, nieuwe vakken en een nieuwe manier van leren. Om de overgang van de basisschool naar het secundair onderwijs vlot te laten verlopen, wordt er wekelijks één uur de tijd vrijgemaakt om samen met de klastitularis hierrond te werken: hoe loopt het in de klas, wat waren leuke momenten, wanneer liep het moeilijker en hoe kunnen we dit samen op een creatieve manier aanpakken. Thema’s zoals pesten, respect, vriendschap, opkomen voor jezelf … komen hier aan bod.

De leerlingen leren ook vlot met Smartschool werken, krijgen info over de nettiquette van een e-mail, besteden aandacht aan het maken van een goede boekentas en een examenplanning en krijgen methoden om te leren studeren.

Remediëring/verdieping Frans

Tijdens het uurtje remediëring/verdieping Frans nemen we de tijd om de leerstof volledig op punt te stellen. Heb je nog wat extra uitleg nodig bij een leerstofonderdeel? Of wil je wat extra uitdaging? Geen probleem! Samen zorgen we ervoor dat niemand uit de boot valt. Verder zullen we zeker ook creatief met onze Franse taal aan de slag gaan. Alle taalvaardigheden zullen hierdoor aangescherpt worden.

Verkennende projecten

Naast de algemene vorming willen we jouw interesses en vaardigheden prikkelen en verkennen door verschillende verkennende projecten aan te bieden. Kies je voor de optie Latijn, dan volg je 4 lesuren per week het verkennend project Latijn.

Kies je niet voor de optie Latijn, dan kan je tijdens het schooljaar alle andere verkennende projecten ontdekken. Zo kan je in het tweede jaar een doordachte keuze maken voor je basisoptie.

Latijn

Ben je in voor iets totaal nieuws? Snak je naar een boeiende taal, gekruid met een vleugje geschiedenis, cultuur en mythologische verhalen? Dan is Latijn geknipt voor jou: uitdagend, verrassend en leerrijk!

Wat is een ‘interim-trainer’? Waarom slaat iemand mea culpa? Ben jij een talenknobbel in spe? En wat betekent het als iemand zijn veto stelt? Vanaf nu heeft die woordenschat voor jou geen geheimen meer.

Wil je stap voor stap deze vreemde taal onder de knie krijgen? Lees je graag verhalen? Word onze expert in vertalen!

Waarom noemen we sterrenbeelden de ‘Grote Beer’ en ‘Orion’? Waarom heeft een pauw die fabelachtige staart? We smullen van mythes en bekijken alles met ‘argusogen’.

Waan je een gladiator of menner in de paardenrennen. Zoek je weg door een Romeinse domus … Het leven zoals het is: de Romeinen.

En als toetje? We serveren de basis van die andere ‘oude’ taal, het Grieks.

Latijn als de ‘nieuwe moderne taal’: Ga ervoor!

Economie en organisatie

Op welke manier kan ik mijn geld beter sparen en dus misschien rijk worden? Waarom hebben wij een koning en andere landen een president? Laat ik mij wel eens verleiden door reclame? Kan ik mijn peperdure smartphone tegen schade laten verzekeren? Hoeveel zal ik later verdienen? Zou je later graag een eigen winkel hebben?

Wij leren je wat er allemaal bij komt kijken! Het leven van alledag geeft ons voldoende stof tot nadenken. Samen zoeken we antwoorden op al deze vragen.

De computer zal vaak aan bod komen om het nodige opzoekingwerk te doen. Vanuit jullie interesses leren we het economisch leven beter te begrijpen en te verklaren.

Maatschappij en welzijn

Heb je interesse voor gezonde voeding? Sta je te popelen om lekkere gerechtjes stap voor stap te bereiden? Of houd je van heerlijke soep?

Ben je sociaal en ga je graag met mensen om? Wil je weten hoe je vlot met anderen kan samenwerken? Ben je zorgzaam en hulpvaardig?

Dan is het verkennend project Maatschappij en welzijn geknipt voor jou!

Moderne Talen

Belangrijk opsporingsbericht!

We vragen uit te kijken naar leerlingen met een neus voor talen(t). Heb jij interesse voor Engels, Frans, Nederlands of andere moderne vreemde talen? Lees je graag bandes dessinées of comic books? Of houd je het liever bij strips? Ben jij een ‘veelprater’ die graag zelf een ‘baguette’ of ‘fish and chips’ bestelt? Ontdek je graag nieuwe digitale hulpmiddelen om talen te oefenen? Leer je graag iets bij over de cultuur die bij een vreemde taal hoort?

Voldoe jij aan deze beschrijving? Kies dan als de bliksem voor het talenproject: we want you! Nous t’aimons!

STEM-technieken

Ben je nieuwsgierig naar verschillende manieren om alternatieve energie op te wekken? Wil je graag leren hoe je gereedschappen en machines hanteert? Wil je weten hoe we thuis het licht aandoen en vanwaar de elektriciteit komt? Welke metalen zijn er en hoe maken we er een leuk en creatief werkstuk mee? Hoe programmeren we een robot?

Kies je voor STEM-technieken, dan kan je jouw talenten voor techniek in dit verkennend project verder laten ontbolsteren. Je leert probleemoplossend denken en handelen en je zoekt naar creatieve oplossingen. Je leert technische problemen op een praktische manier oplossen en je onderzoekt de technologische wetten die aan de basis liggen van praktische realisaties.

STEM-wetenschappen

Heb je je al afgevraagd waarom een vliegtuig in de lucht blijft hangen? Denk jij ook dat de toekomst door robots beheerst zal worden? Is afval altijd een wegwerpartikel of kan dit ook een grondstof worden? Kan je met een potlood muziek maken?

Kies je voor STEM-wetenschappen, dan vind je een antwoord op deze en andere vragen.

Via uitdagende projecten leer je met behulp van wiskunde, wetenschappen en technologie een maatschappelijk relevant probleem oplossen. Je leert abstract en probleemoplossend denken, observeren en analyseren. Jouw onderzoekende en ontwerpende vaardigheden worden in het verkennend project STEM-Wetenschappen verder ontwikkeld.

Doorstroommogelijkheden binnen onze school

Uurrooster

Vakken# uur
Godsdienst2
Nederlands4
Frans3
Engels1
Aardrijkskunde2
Geschiedenis1
Natuurwetenschappen2
Mens en samenleving1
Wiskunde4
Lichamelijke opvoeding2
Beeld1
Muziek1
Techniek2
Klasuur1
Remediëring/verdieping Frans1
Verkennend project*3
Be You!1
Totaal32
lessentabel onder voorbehoud * indien Latijn: 4u Latijn + 1u Be you! (= 33 lesuren)

Meer vragen?

Indien u vragen heeft die op deze pagina niet werden beantwoord, kan u altijd contact opnemen met de school.

Neem contact op