5BZO Basiszorg en Ondersteuning

Basiszorg en ondersteuning is een praktische richting in de arbeidsmarktfinaliteit en richt zich op leerlingen die willen doorgroeien naar een zorg- of welzijnsberoep.

Leerlingen verwerven huishoudelijke en logistieke competenties maar krijgen ook al een basis van vaardigheden die in verschillende zorg- en welzijnsberoepen (bij o.m. kinderen en ouderen) noodzakelijk zijn. Dit is een set van relevante competenties uit de BK’s Verzorgende, Zorgkundige, Kinderbegeleider baby’s en peuters en Kinderbegeleider schoolgaande kinderen die de leerlingen voldoende moet voorbereiden om na het zesde jaar een éénjarige Se-n-se (Kinderbegeleider of Verzorgende/Zorgkundige) aan te vatten. Ook de opleiding HBO5 Verpleegkunde volgen behoort dan tot de mogelijkheden. Basiszorg en ondersteuning is een praktisch-theoretische richting die de jonge (0-3 jaar) en oudere zorgvrager centraal stelt.

In gezondheid en welzijn komt het belang van gezondheidsbevorderend gedrag aan bod. Er gaat heel veel aandacht naar de zorgnoden en behoeften van de cliënten, met als taak het informeren en helpen. In logistiek in zorg en voeding ( indirecte zorg) leert men zorg dragen voor maaltijdbedeling, linnenzorg en woon- en leefklimaat. In het vak pedagogisch handelen staat zowel de ontwikkeling van jonge kindjes als het proces van ouder worden centraal. Je leert observeren, rapporteren en samenwerken met andere collega’s.

Tijdens de stages pas je de theoretisch-technische kennis, de vaardigheden en attitudes toe in concrete praktijksituaties. Je loopt stage in kinderdagverblijven, bij onthaalouders, in kleuterscholen en in woon- en zorgcentra. Op die manier maak je kennis met je toekomstige werkvloer.

Doorstroommogelijkheden binnen onze school

Doorstroommogelijkheden bij afstuderen

Relevante Se-n-Se*

  • Kinderbegeleider
  • Verzorgende/zorgkundige
  • Integrale veiligheid

*om het BK verzorgende/zorgkundige of BK Kinderbegeleider te behalen is een Se-n-Se noodzakelijk!

Arbeidsmarkt

Op het einde van de 3de graad behaal je beroepskwalificaties (BK’s):

  • BK huishoudhulp: De huishoudhulp in de zorg verleent huishoudelijke hulp en zorgt voor het dagelijks onderhoud en de schoonmaak van de woning teneinde een aangename leefomgeving te behouden en/of te herstellen zodat de cliënt thuis kan blijven wonen.
  • BK logistiek assistent in de zorg: De logistiek assistent in de zorg voert ondersteunende, logistieke en huishoudelijke taken uit teneinde het comfort van de zorgvrager te bevorderen.

 

Uurrooster

Vakken# uur
Engels2
Godsdienst2
Lichamelijke opvoeding2
Maatschappelijke vorming1
Nederlands2
Wiskunde2
Basiszorg en ondersteuning
zorg4
pedagogisch handelen3
indirecte zorg2
seminarie1
expressie1
stage10
Totaal32
lessentabel onder voorbehoud

Meer vragen?

Indien u vragen heeft die op deze pagina niet werden beantwoord, kan u altijd contact opnemen met de school.

Neem contact op